Plăți MPay: donații pentru școli și grădinițe

Mpay

Începând cu noul an școlar, părinții din Moldova vor putea dona bani pentru grădinițe sau școli oficial și direct, prin intermediul sistemului guvernamental de plăți electronice MPay. Conform unui proiect pregătit de Ministerul Educației, aceste donații vor fi voluntare și anonime. Iată cum va funcționa acest sistem și de ce ministerul îndeamnă părinții să nu mai transfere bani școlilor prin asociații.

Noul regulament

Proiectul de regulament privind noul mecanism de colectare a donațiilor școlare va fi discutat în cadrul ședinței guvernului pe 17 iulie. Proiectul este pregătit de Ministerul Educației și are denumirea oficială „Regulamentul privind utilizarea donațiilor în formă de mijloace financiare în instituțiile de învățământ”. Acesta va fi aplicabil tuturor instituțiilor de învățământ public: de la grădinițe până la licee.

Se preconizează că persoanele fizice și juridice care doresc să doneze școlilor vor putea face acest lucru prin sistemul guvernamental de plăți electronice MPay. Donațiile vor fi o inițiativă voluntară și gratuită, deschisă tuturor celor interesați, nu doar părinților elevilor.

Donații școlare – acum prin MPay.

Pentru a primi donații, școlile și grădinițele vor trebui să deschidă un cont la trezorerie. Informațiile și rapoartele despre donațiile colectate vor fi publicate pe site-ul instituțiilor de învățământ (dacă există) sau pe panouri informative.

De asemenea, grădinițele și școlile vor trebui să raporteze modul în care au utilizat donațiile colectate. Conform proiectului de regulament, banii pot fi folosiți pentru dotarea materială a instituțiilor de învățământ sau pentru formarea profesională a profesorilor și educatorilor.

Investiții planificate de școli

Noul regulament oferă părinților o modalitate legală, transparentă și anonimă de a dona bani instituțiilor de învățământ, strict pe bază voluntară. Administrația școlilor nu va avea acces la informații despre cine a trimis donația. Totodată, managementul școlii va fi obligat să prezinte un plan de investiții la începutul anului, incluzând donațiile așteptate.

Școlile care primesc aceste donații trebuie să le planifice la începutul anului, să le includă în buget, să discute cu părinții și consiliul administrativ, să prezinte un plan de investiții și să explice comunității școlare de ce sunt necesare aceste resurse. După aceasta, pot începe procedura de colectare și vor raporta cheltuielile la final.

Statul va monitoriza modul în care școlile cheltuiesc donațiile. Toate aceste donații vor fi transparente, astfel încât va fi posibil să se vadă exact suma donațiilor pentru fiecare instituție și modul în care au fost cheltuite fondurile. Acest lucru va fi vizibil în sistemul informatic al Ministerului Finanțelor. Instituția de învățământ poate fi verificată de inspecția fiscală, ceea ce va aduce un nivel de responsabilitate mai ridicat în utilizarea donațiilor.

Pentru a ajuta părinții să facă donații, a fost pregătit un ghid pas cu pas despre cum să proceseze o donație către o anumită școală.

Sfârșitul asociațiilor de părinți?

Noul mecanism de donații va aduce transparență și responsabilitate în sistemul de plăți școlare. În prezent, școlile sunt finanțate prin asociațiile de părinți și profesori, creându-se o situație paradoxală în care statul asigură educația din bugetul de stat, iar asociațiile de părinți finanțează oficial sectorul educației.

Ministerul Educației îndeamnă părinții să nu mai doneze școlilor prin asociațiile de părinți și profesori, menționând că există multe întrebări despre modul în care aceste asociații gestionează banii colectați. Deși nu există o posibilitate legală de a interzice astfel de asociații, ele fiind organizații neguvernamentale, statul nu poate interzice activitatea unei asociații publice. Îndemnul către părinți și școli este să renunțe la utilizarea acestora pentru sprijinirea școlii și să folosească sistemul guvernamental pentru a atinge nivelul dorit de transparență și anonimat.

În nota explicativă a noului regulament se subliniază că asociațiile de părinți nu au reușit să construiască organizații puternice care să funcționeze strict conform legii. Fenomenul finanțării suplimentare a activităților școlilor prin intermediul părinților este mai răspândit în Chișinău decât în alte zone ale țării.

TopTalent Team
Author: TopTalent Team

Tags:
Frământări de limbă: Exerciții esențiale pentru dicția corectă

Frământări de limbă: Exerciții esențiale pentru dicția corectă

Ce este o frământare de limbă? Frământări de limbă, cunoscute și sub denumirea de „încurcături de limbă” sau „scrântituri de limbă”, sunt fraze sau propoziții alcătuite dintr-un șir de cuvinte greu de pronunțat. Aceste Frământări de limbă sunt utilizate ca exerciții...

Ce trebuie să cumpărați pentru viitorul elev de clasa întâi

Ce trebuie să cumpărați pentru viitorul elev de clasa întâi

Pregătirea pentru școală este o etapă importantă pentru fiecare familie. Este esențial să asigurați din timp toate cele necesare pentru viitorul elev de clasa întâi, pentru ca acesta să înceapă studiile cu succes. Mai jos este prezentată lista completă a lucrurilor de...